Gondoltad volna, hogy mielőtt a sushi meghódította a világot, egy egyszerű street food étel volt, amit nagyrészt a japán ipari kor munkásai fogyasztottak?

Azóta rengeteg szívet rabul ejtett, és hatalmas hűséges rajongótábort szerzett a nyugati világban is. Maradt azonban néhány érdekes kérdés, amit mindenki tudni szeretne, így összegyűjtöttük, és meg is válaszoltuk őket.

1. Mindenképpen pálcikával kell enni a sushit?

A hagyományos sushi etikett szerint a tekercseket és a nigirit kézzel, a sashimit és a gyömbért pálcikával illik fogyasztani. A pálcika használata akkor terjedt el, mikor a sushi meghódította Amerikát.

2️. Milyen sorrendben kell enni a sushit?

A tekercseket szójaszósszal, wasabival és pácolt gyömbérrel kínáljuk. A wasabit hozzáadhatjuk a szószhoz, vagy tehetünk belőle egy kis adagot a sushi tetejére. A lényeg, hogy óvatosan bánjunk vele, mert nagyon csípős! A tekercsnek mindig az algával borított, vagy halas felét mártsuk a szószba, hogy ne essen szét. A gyömbért a különböző tekercsek között fogyasztjuk, hogy mindig új és tiszta ízt kapjunk.

3. A sushi tényleg nyers halból készül?

Gyakori összetevője, de nem kizárólag. Nálunk pl. sült csirkés, tempura sült rákos, marhahúsos, libamájas, és vegetáriánus tekercsek is szerepelnek az étlapon. Utóbbiak avokádóval, uborkával, vagy japán omlettel készülnek.

4️. Milyen ital passzol leginkább a sushihoz?

Mivel a sake rizs erjesztésével készül, nem ajánlott a rizses ételekkel való párosítása. A sushi ízeit leginkább a zöld tea és a japán sör hozza ki. Egy korsó frissen csapolt, hideg Asahi mennyei párosítás!

5️. A japánok minden nap sushit esznek?

Nem. Rengeteg másfajta ételük is van, amik ugyanolyan különlegesek, például: tempura, gyoza, okonomiyaki, vagy a yakisoba. A japánok nagyrészt ünnepek, vagy különleges alkalmak során esznek sushit.

6. Mit jelent a “maki”?

A “maki” azt jelenti, tekercs. Tehát a Hosomaki a kis tekercs, a Futomaki pedig a nagy tekercs.

   

7. A terhes nők ehetnek sushit?

Természetesen igen. A várandósság ideje alatt a sushinak csak egyetlen fajtájáról, a nyers halasról kell lemondaniuk. Minden mást bátran fogyaszthatnak, és ajánlott is, hiszen a sushi kiváló fehérje forrás.

 

Most, hogy már mindent tudsz a sushiról, nem maradt más hátra, mint hogy te magad is felfedezd, mennyi kalandot rejt még! Rendelj online, vagy látogass el egri éttermünkbe az uszodával szemben!

Pin It on Pinterest