Aki járt már nálunk az étteremben és olvasta az asztalokra kihelyezett etikettet, az biztosan tudja, hogyan illik evőpálcikával enni. Most megosztunk veletek 6 olyan dolgot, amit NEM illik a pálcikával. Sőt, Japánban egyenesen főbenjáró bűnnek számít, ha elköveted valamelyiket.

1️. Sose szúrjuk az evőpálcikát az ételbe! A pálcikát a japánok akkor állítják függőlegesen a rizsbe, amikor a halottaik számára ajánlják fel azt.

2. A pálcikát ne használjuk nyársként, ne szúrjuk rá az ételt, ne mutogassunk és ne doboljunk vele, mert óriási tiszteletlenség.

3️. Evés közben ne nyaljuk le a pálcikát és ne vegyük a szánkba!

4️. Saját evőpálcikánkkal ne adjunk át másoknak ételt. A japánok – buddhista szokás szerint – a holtak testét elhamvasztják, de csak annyira, hogy abból apró csontok még megmaradnak. A búcsúszertartás során a hozzátartozók és barátok pálcikából pálcikába adják tovább a megmaradt hamvakat, így helyezik az urnába.

5. Ne helyezzük a pálcikákat a tányér szélére, vagy az asztalra, mert az azt jelzi, hogy befejeztük az ételt. A helyes lerakási módja az, amikor a két pálcika egymással párhuzamosan fekszik az erre a célra készített pálcikatartón.

6. Evés közben vigyázzunk az evőpálcikára, lehetőleg ne törjük el, mert az bizony halált jósol.

 

evőpálcika etikett

Pin It on Pinterest