Etikett, avagy mit nem illik egy evőpálcikával

Etikett, avagy mit nem illik egy evőpálcikával

Aki járt már nálunk az étteremben és olvasta az asztalokra kihelyezett etikettet, az biztosan tudja, hogyan illik evőpálcikával enni. Most megosztunk veletek 6 olyan dolgot, amit NEM illik a pálcikával. Sőt, Japánban egyenesen főbenjáró bűnnek számít, ha elköveted valamelyiket.

1️. Sose szúrjuk az evőpálcikát az ételbe! A pálcikát a japánok akkor állítják függőlegesen a rizsbe, amikor a halottaik számára ajánlják fel azt.

2. A pálcikát ne használjuk nyársként, ne szúrjuk rá az ételt, ne mutogassunk és ne doboljunk vele, mert óriási tiszteletlenség.

3️. Evés közben ne nyaljuk le a pálcikát és ne vegyük a szánkba!

4️. Saját evőpálcikánkkal ne adjunk át másoknak ételt. A japánok – buddhista szokás szerint – a holtak testét elhamvasztják, de csak annyira, hogy abból apró csontok még megmaradnak. A búcsúszertartás során a hozzátartozók és barátok pálcikából pálcikába adják tovább a megmaradt hamvakat, így helyezik az urnába.

5. Ne helyezzük a pálcikákat a tányér szélére, vagy az asztalra, mert az azt jelzi, hogy befejeztük az ételt. A helyes lerakási módja az, amikor a két pálcika egymással párhuzamosan fekszik az erre a célra készített pálcikatartón.

6. Evés közben vigyázzunk az evőpálcikára, lehetőleg ne törjük el, mert az bizony halált jósol.

 

evőpálcika etikett