Érezted már úgy valaha a sushi éttermek étlapjait böngészve, hogy mennyire jól jönne egy japán szótár? Ami valaha egyszerű street food volt, mára kulináris kaland lett, és a világ minden táján elkötelezett rajongótáborral rendelkezik.

A legfontosabb sushival kapcsolatos kifejezések ismerete elengedhetetlen, de ha a következő szintre szeretnéd emelni a tudásod, mindenképp érdemes elsajátítanod ezt a néhány sushival kapcsolatos japán szót.

Maki

A maki tekercset jelent, amit általában 6-8 darabra szeletelünk. Bármelyik tekercset hívhatjuk makinak, típustól és mérettől függetlenül.

Nigiri

A nigiri egy kézzel formázott, rizsből készült ovális gombóc. Erre tesszük rá a lazacot, zöldséget vagy bármilyen más tengeri herkentyűt.

Hosomaki

A jelentése kis tekercs, a rizsen és a nori lapon kívül általában egy összetevőt tartalmaz.

Futomaki

Nagy tekercs, több hozzávalóval, kívül nori lappal tekerve.

Sashimi

A sashimi szimplán nyers halat jelent. Ezt általában rizzsel, vagy salátával kínáljuk, és előételként érdemes fogyasztani.

lazacos sashimi
Uramaki

A jelentése fordított tekercs, amiben az algalap a tekercsen belül, míg a rizs kívül helyezkedik el.

Uramaki libamájjal, avokádóval, hagymalekvárral
Nori

Szárított algalap, amit a legtöbb tekercshez használunk.

Hashi

Az evőpálcika japánul.

Unagi

Aki a Jóbarátok generációhoz tartozik, biztosan ismeri a szót. Most eláruljuk az igazságot, Rachelnek és Pheobenek volt igaza, az unagi édesvízi angolnát jelent, ami szintén gyakori sushi hozzávaló.

Ebi

Rák japánul

Tamago

A tamagoyaki japán szóból származik, ami sült tojást jelent. A tamago több réteg feltekert tojás, általában szögletesre formázva. Ugye így már a tamagochi is értelmet nyert? 🙂

nigiri tamagoval
Surimi

A Surimi egy japán eredetű, halpépből készült étel, ami meghódította a világot, igaz, ezt Amerikának köszönhető, ahol “crabsticks”, azaz “rákropi” néven vált ismertté.

Edamame

Gőzölt szójabab, amit előételként, vagy sushi mellé snack-ként érdemes fogyasztani.

isteni gőzölt szójabab
Shoga

Savanyított gyömbér japánul

 

Most, hogy már tisztában vagy a legfontosabb sushival kapcsolatos japán szavak jelentésével, teszteld le a tudásod az étlapunkon!

Pin It on Pinterest